2013. már 16.

Hivjunk rendőrt baleset esetén!

írta: surgeon
Hivjunk rendőrt baleset esetén!

A téli időjárás hirtelen beköszöntével ugrásszerűen megnövekedett közúti balesetek száma.

Janklovics Ádám a Székely Ügyvédi iroda (http://www.kozlekedesijog.hu) jogásza röviden összefoglalja mi a teendő, ha baleset részesei vagyunk:

 kozlekedesijog.hasznalni.png

Ha a balesetben nem történt személyi sérülés és a baleset okozója a felelősségét elismeri a „baleseti bejelentő” kitöltését követően elhagyhatjuk a helyszint. A gyors és sikeres kárrendezés érdekében törekedjünk a precíz helyszín rajzra, és az eset leírására.   Saját biztonságunk érdekében a „felelősségem elismerem” fordulatot a baleset okozójával saját kézírásával írassuk le. Fotózzunk, készítsünk videofelvételt.

Ha a baleset okozója a felelősségét nem  ismeri el, vagy személyi sérülés történt hívjunk rendőrt. (a mentők automatikusan értesítik a rendőrséget)

A közúti baleset okozása bűncselekmény megállapítására akkor kerül sor, ha az elkövető a közlekedési szabályok megsértésével másnak, másoknak 8 napon túl gyógyuló súlyos testi sértést okoz. Ha a sérülés 8 napon belül gyógyul, a tettes szabálysértés elkövetése miatt vonható felelősségre. A leggyakrabban pénzbüntetésre és járművezetéstől eltiltásra számíthat a baleset okozója.

Jó tanácsok a rendőri intézkedés során:

  • a rendőri helyszínelés során olyan jegyzőkönyvet írjon alá, amelyeket előzőleg elolvasott és amelyek pontosan tartalmazzák a nyilatkozatát
  • Figyeljen oda, hogy a helyszínelők pontosan és alaposan rögzítsék a történteket
  • Vetesse jegyzőkönyvbe az autóban ülők, a  tanuk nevét, elérhetőségét,
  • Vetesse jegyzőkönyvbe mindazt amit Ön fontosnak talál.
  • Készítsen fotót, videó felvételt
Szólj hozzá

baleset sérülés jegyzőkönyv helyszínelés közúti