2012. dec 11.

„Látni és Látszani! Gyalogosok és kerékpározók figyelmébe!

írta: surgeon
„Látni és Látszani! Gyalogosok és kerékpározók figyelmébe!

Az utóbbi hetekben, illetve az elmúlt napokban több alkalommal történt az ország területén olyan közúti közlekedési baleset, amely során az esti, éjszakai órákban gázoltak halálra az úttesten, az úttest szélén azonos irányban közlekedő gyalogosokat.
A közúti közlekedés legvédtelenebb résztvevői a gyalogosok, illetve a kerékpárosok, nekik is tenniük kell azonban a balesetek elkerülése érdekében, sőt nekik kell elsősorban tenni.

lathatosagi.jpg

Lakott területen kívül a gyalogosoknak kötelező a forgalommal szemben közlekedni, mert így hamarabb meglátják a szemből érkező járműveket, és szükség esetén el tudnak lépni azok elől. A látás mellett fontos a láthatóság is: a KRESZ egyértelműen fogalmaz, amikor lakott területen kívül éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a láthatósági mellény (vagy ruházat) használatát kötelezővé teszi. Ezen túlmenően azonban a láthatósági és/vagy fényvisszaverő eszközök használata lakott területen belül és jó látási viszonyok között is életmentő lehet. A gépjárművek tompított fényszórói 35-45 méter távolságban világítják meg az útfelület egy részét. Ruházatával a fekete környezetbe olvadt gyalogos, vagy világítás nélkül közlekedő kerékpáros baleseti kockázata megnő. Az átlagos 40 méteres bevilágítás esetén egy 80-90 km/h órával közlekedő jármű nem tud megállni, még a vezető gyors reakcióidejét figyelembe véve sem.

kozlekedesijog.hasznalni.png

A tragédiák megelőzése érdekében rendkívül fontos a láthatóság növelése!

Ügyvédi jó tanácsok:
- ne a csomagtartóba tartsuk a láthatósági mellényt
- legalább 2db-ot tartsunk a kocsiban
- gyalogosan lakott területen kívül mindig a menet iránnyal szembe  közlekedjünk
- világos öltözet. Már egy fehér sál vagy egy ruhadarab is sokat számít 

Szólj hozzá

gyalogos gázolás gépjármű láthatósági mellény tompított fényszóró közúti közlekedési baleset hallos gázolás