2012. dec 02.

Cserbenhagyás

írta: surgeon
Cserbenhagyás

Közlekedési baleseteknél nagyon gyakori, hogy a sofőr nemcsak a baleset előtt figyelmetlen, hanem - az ijedtségtől vagy más miatt - közvetlenül utána sem teszi meg a szükséges intézkedéseket. A cserbenhagyás törvényi tényállása szerint, ha a közlekedési balesettel érintett jármű vezetője a helyszínen nem áll meg illetve onnan eltávozik, mielőtt meggyőződnék arról, hogy valaki megsérült-e, avagy az életét vagy testi épségét közvetlenül fenyegető veszély miatt segítségnyújtásra szorul-e, amennyiben súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, cserbenhagyásért felel. A büntetése, miután a cselekmény vétség, egy évig terjedő szabadságvesztés is lehet,

kozlekedesijog.hasznalni.png

Az egyik legfontosabb tudnivaló a cserbenhagyásról az, hogy nem számít, hogy a baleset minek az eredményeként keletkezett, és az sem, hogy ebben a jármű vezetője mennyire érintett. Az érintettség ráadásul nem pusztán a baleset okozóját, sértettjét vagy az abban részes harmadik személyt öleli fel, hanem azokat is, akik el tudták ugyan kerülni a balesetet saját rutinjuk vagy jó reflexeik által (például elrántották a kormányt, hogy megússzák a balesetet szenvedőkkel az ütközést, vagy áttértek a szemben levő sávba), de ezek hiányában maguk is annak részesévé váltak volna. Ugyanakkor e bűncselekménnyel a törvény csak a jármű vezetőjét rendeli büntetni, így a helyszínen jelenlévő gyalogos vagy utas tettesként nem vonható felelősségre.

A cserbenhagyás csak szándékos elkövetés esetén valósul meg, az elkövetőnek tehát fel kell ismernie a baleset tényét, azt, hogy ő a balesetben érintett, és hogy ilyen esetben megállási illetve meggyőződési kötelezettség terheli. A cselekmény azzal valósul meg, hogy az elkövető elmulasztja a kötelezettség által felölelt magatartások tanúsítását.

A Büntető Törvénykönyv a cserbenhagyással egy megállási és egy meggyőződési kötelezettséget ír csak elő a balesettel érintett jármű vezetőjének terhére, míg a segítségnyújtás kötelezettségét - ettől függetlenül - valamennyi állampolgár számára kötelezővé teszi egy másik bűncselekménynek, a segítségnyújtás elmulasztásának tényállásával. Mindez annyit tesz, hogy ha segítségnyújtásra szoruló személy is van a helyszínen, akkor a segítségnyújtás elmulasztása bűncselekményt és nem a cserbenhagyást valósítja meg az, aki segítségnyújtás nélkül továbbhajt.

Egy egyszerű példával élve ez azt jelenti, hogy ha a jármű vezetője belekoccan az előtte balesetet szenvedett járművekbe és sérült vagy segítségre szoruló személy egyáltalán nincs a helyszínen, akkor a helyszínről megállás nélküli továbbhajtás esetén cserbenhagyásért felel. Segítségnyújtás elmulasztásáért felel viszont, ha sérült vagy segítségre szoruló személy is van a helyszínen. Ennek azért van jelentősége, mert emiatt a kilátásba helyezett büntetés eltérő lehet függetlenül attól, hogy a sofőr igazából mindkét esetben ugyanazt a magatartást tanúsította: nem állt meg a helyszínen. Legyünk tehát óvatosak, mindig álljunk meg és segítsünk, ha tiszta lelkiismerettel akarunk másnap felkelni.

 

Szólj hozzá

baleset jármű bűncselekmény cserbenhagyás sofőr gyalogos koccanás közúti baleset Büntető Törvénykönyv jármű vezető Segítségnyújtás elmulasztása