2012. nov 24.

A részegek jobb esélyekkel élik túl a baleseteket

írta: surgeon
A részegek jobb esélyekkel élik túl a baleseteket

Autóbaleseteknél a részegek kevésbé súlyosan sérülnek meg

A University of Illinois tanulmánya szerint minél részegebb valaki, annál esélyesebb, hogy túlél egy súlyos balesetet. A részegeket semmi nem védi a balesetektől, ugyanolyan sérüléseket szenvednek, mint a józan emberek, de a vérükben lévő alkohol enyhíthet egyes következményeket.

Lee Friedman professzor szerint a magasabb alkoholszint védi az áldozatokat a traumától, így nőnek túlélési esélyeik, ráadásul minél részegebb az áldozat, annál jobbak az esélyei. Friedman összesen 190 612, kórházban ápolt személy adatait nézte át, valamennyi betegen végeztek alkoholtesztet, így a sérülés adatai mellett ez az információ is a kutató rendelkezésére állt.

kozlekedesijog.hasznalni.png

Friedman alcsoportokra osztotta az eseteket a sebesülés mértéke és jellege alapján. Azokban az esetekben, amikor a betegben magas volt az alkoholszint, ötven százalékkal csökkent a halálozás. Ez azonban nem minden sérülésre igaz, leginkább a lőfegyverrel vagy késsel történt sebesüléseknél jött elő az alkohol jótékony hatása.

Általános hiedelem, hogy autóbaleseteknél a részegek kevésbé súlyosan sérülnek meg, valószínűleg azért mert izmaik ellazultabbak a baleset pillanatában. Friedman megfigyelései azonban nem igazolják ezt, annyit azonban bizonyítottnak lát, hogy ha ugyanolyan sérülést szenved el egy részeg és egy józan, akkor a részegnek nagyobbak a túlélési esélyei.

A professzor szerint ugyanis nem a sérülés maga okozza a halált, hanem az emiatt fellépő fiziológiai reakció, mint a gyulladás vagy túlzott vérveszteség. Amikor pedig az emberi test túlélő módba kapcsol, az alkohol segíthet.

Friedman erre épülő következő tanulmánya a véralkohol szintjének és komplikációk közötti összefüggésekre keresi a választ. A professzor azt is jelzi, hogy mostani tanulmányának következtetései nem állják meg a helyüket, ha az alkoholos befolyásoltság alatt lévő áldozatok el sem jutottak a kórházig, mert még előtte meghaltak.

Forrás:index.hu

Szólj hozzá

halál kórház részeg sebesülés autóbaleset meghal véralkohol alkoholos befolyásoltság véralkohol szint