2014. okt 19.

Ittas vezetők kérdezz- felelek

írta: surgeon
Ittas vezetők kérdezz- felelek

Korábban több bejegyzés jelent meg ittas vezetés témakörében. Legutóbb áprilisban írtuk az ittas vezetőket érintő bíróság elé állítás szabályairól. Mai cikkünkben a leggyakrabban feltett kérdéseket válaszoljuk meg ittas vezetőknek! A kérdéseket  Dr. Janklovics Ádám közlekedési ügyvéd állította össze és válaszolta meg.

A rendőr a helyszínen elvette a jogosítványom, ittas vezetés miatt. Jogszerű az intézkedése?

Igen. Ittas vezetés esetén az intézkedő rendőrnek kötelező bevonni a jogosítványt a helyszínen a gépjárművezetőtől.

3.jpg

Az okmányirodától levelet kaptam, melyben közölték, hogy adjam le a vezetői engedélyemet, valamint azt is, hogy ittas vezetés gyanúja miatt szünetel a vezetési jogosultságom. Mit tehetek, fellebbezzek?

Amennyiben az intézkedő rendőr nem vette el a jogosítványt a helyszínen, később, a rendőrségi eljárás megindításával egyidejűleg a nyomozó hatóság intézkedik arról, hogy az elkövető lakóhelye szerint illetékes okmányiroda vonja vissza a gépjárművezetői engedélyt és jegyezze be a közlekedési nyilvántartásba a vezetői jogosultság szünetelésének tényét. Ezen okmányirodai határozatokat azonnal, fellebbezésre tekintet nélkül végrehajtják ezeket az intézkedéseket. Az okmányirodától kapott határozatot nem érdemes fellebbezni, mert az okmányiroda, nyomozóhatóság utasítását hajtja végre.

ja_logo_light_gold.jpg

Meddig lehet bevonva a jogosítvány?

A jogosítvány bevonása  fő szabály szerint a büntetőeljárás jogerős befejezéséig tart, ezért szinte bármilyen hosszú visszatartható a jogosítvány. A büntető eljárások között gyakori az olyan is, mely akár 1-2 évig is elhúzódik.  Ez  elsősorban abban az esetben fordul elő, ha a szakértői véleményt a gyanúsított nem fogadja el, új szakértő kirendelését kéri, vagy az italfogyasztással kapcsolatos korábbi előadásán változtat,  ezért újabb bizonyítást kell végezni. Ezért nem ritka az sem, hogy hosszabb ideig van bevonva a jogosítvány, mint a későbbiekben, a bíróság által kiszabott büntetés időtartama. Amikor pedig a bíróság a járművezetőt felmenti, akkor a gépjárművezetői engedély indokolatlanul volt bevonva.

Érdemes ügyvédet meghatalmaznom ittas vezetés esetén?

Minden esetben javasoljuk, hogy közlekedési ügyekre szakosodott ügyvéddel védekezzen már a gyanúsítotti kihallgatása során.

Milyen büntetésre számíthatok ittas vezetés esetén?

Baleset okozása nélküli ittas vezetés esetén határozott idejű járművezetéstől eltiltásra és egy magasabb összegű pénzbüntetésre kell számítani. A pénzbüntetés megfizetésére részletfizetési lehetőség van.

Szólj hozzá

ittas vezetés ittas vezetés ügyvéd ittas vezetés büntetése járművezetésittas állapotban