2013. feb 09.

A szabálytalan parkolás és a kerékbilincselés szabályai

írta: surgeon
A szabálytalan parkolás és a kerékbilincselés szabályai

Rohanó hétköznapjainkban bizonyára minden olvasóval előfordult már, hogy szabálytalan helyen parkolt. - ugyan csak 5 perc addig úgysem büntetnek meg. 

A szabálytalan megállás és várakozás esetén a közterület felügyelő a szabálytalanul elhelyezett gépjárműre kerékbilincset helyezhet el, de csak abban az esetben, ha az a forgalmat nem akadályozza, és nem jelent egyéb balesetveszélyt.

logo másolata.jpg

Nem bilincselhető le a mozgáskorlátozott személy és az őt szállító személy járműve, ha a mozgáskorlátozott igazolványát a gépjármű első szélvédője mögé elhelyezik, nem bilincselhető le a tűzcsapnál, vagy tűzcsapszekrénynél álló jármű, vagy másnak a kapuja, garázsbehajtója előtt elhelyezett jármű sem.

A kerékbilincset lehetőleg a jármű azon kerekére kell felszerelni, amelyik oldalon a jármű vezetője a kormánykerék mögé ülhet. A jármű szélvédőjére jól látható módon a járműre a kerékbilincs felszerelésére történő tájékoztatást kell elhelyezni.

A kerékbilincs alkalmazásának költsége szinte minden esetben jármű üzembentartóját terheli. – egy kivétel van, ha a közterület felügyelet a bejelentést követő három órán belül nem távolítja el. A felszerelés előtt a járművet és annak üzemben tartóját ellenőrizni kell a központi nyilvántartásban.  Ha a nyilvántartás tartalmazza az üzemben tartó telefonszámát, akkor  meg kell kísérelni értesítését az intézkedés megkezdéséről. Ha a gépjármű használója az értesítést követő tizenöt percen belül a helyszínre érkezik, akkor a bilincset nem lehet felszerelni. Az intézkedést abban az esetben is meg kell szüntetni, vagy félbe kell szakítani, amennyiben a jármű használója előzetes értesítés nélkül ugyan, de az intézkedés közben visszaérkezik a gépjárműhöz, és vállalja, hogy a kerékbilincs csökkentett költséget megtéríti, a szabálytalanságot pedig megszünteti.

kozlekedesijog.hasznalni.png

Amennyiben már csak akkor érkezik a gépjármű használója a gépjárműhöz, amikor a közterület felügyelet befejezte intézkedését, és csak a tájékoztatóból értesül a teendőkről, abban az esetben sürgősen be kell fizetni a kerékbilincs költségét, mivel a bilincs eltávolítására csak a költség megfizetése, illetve a befizetés igazolása után kerülhet sor. – érdekes és a modern kor követelményeinek nem megfelelő a szabályzás, hiszen a sárga csekk befizetésére csak a posta nyitva tartásának idején van mód, a mobil és internetes bankolásra a jogalkotó nem ad lehetőséget.

A kerékbilincs levételét a bejelentéstől számított két órán belül kell lehetővé tenni. Amennyiben a közterület felügyelet a bejelentést követő két órán belül nem távolíttatja el a kerékbilincset, e határidőt harminc perccel túllép, a gépjármű használójának csak a csökkentett költséget kell megfizetnie.

Ha két napon belül nem kérik a kerékbilincs megszüntetését a közterület  felügyelő a szabálytalan megállás és várakozás megszüntetése érdekében a járművet elszállítattja. Ebben az  esetben mind a kerékbilincselés, mind az elszállítás költségét is meg kell fizetnie az üzembentartónak.

forrás: origo.hu, drszekely.hu

Szólj hozzá

parkolás bírság közterület kerékbilincs közterület felügyelő