2012. dec 12.

Trükkös tolvajok az autópályán

írta: surgeon
Trükkös tolvajok az autópályán

A legfrissebb rendőrségi hírek szerint visszatértek az autópályák trükkös tolvajai. Módszerük egyszerű és hatékony.

November 30-án, a reggeli órákban az M1 autópálya egyik parkolójában két ismeretlen észrevétlenül kiszúrta egy ott parkoló cseh rendszámú autó jobb hátsó gumiabroncsát. A sofőr nagyjából 10 kilométer megtétele után észlelte a műszaki hibát, megállt, utasával megkezdte a kerékcserét. Az elkövetők ekkor megálltak a sértettek autója előtt, és őket további műszaki hibára is figyelmeztetve figyelmüket elterelték miközben eltulajdonították a hibás autóban elhelyezett értékeiket - így mintegy 200.000 forint kárt okoztak.

kozlekedesijog.hasznalni.png

A meglopott autósok a szerelés befejezése után tovább haladtak az autópályán, az értékek eltűnése 20 perccel később tűnt csak fel nekik, ezért a következő pihenőhelyen újra félreálltak, ahol a már ott tartózkodó egyik gyanúsított ismét kiszúrta a kocsi egy másik abroncsát. A rongálással további 80.000 forint értékű kárt okozott.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozói a sértettek leírása és saját személyismeretük alapján azonosították az elkövetőket, majd 2012. december 1-jén a hajnali órákban budapesti tartózkodási helyeiken elfogták a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható 40 éves M. Fatmír és a 37 éves M. Muhamet albán állampolgárokat.

Óvatosan az autópályán

Az eset apropóján a trükkös lopások, illetve a sértetté válások megakadályozására néhány óvintézkedést érdemes betartani. Fogadjuk meg a rendőrség tanácsait:
Útlevelünket, pénztárcánkat, mobiltelefonunkat mindig testközelben tartsuk!
Értéktárgyainkat a csomagtartóban helyezzük el!
Minden esetben zárjuk be a gépjármű ajtajait, ablakait és a napfénytetőt, ha elhagyjuk az autót!
Az utastérben még üres táskát, vagy ruhaneműt se hagyjunk!
Ha többen utazunk, valamelyikünk mindig maradjon a nyitott gépkocsinál!
Vegyük magához az indítókulcsot és a jármű okmányait, ha csak rövid időre is kiszállunk a gépjárműből!

Amennyiben már megtörtént a baj:

Haladéktalanul értesítsük a rendőrséget a bárhonnan, ingyenesen hívható 112-es, 107-es segélyhívó számon! Próbáljuk megjegyezni a sietősen távozó autó rendszámát, és az ismeretlen, segítséget ajánlók személyleírását!

Szólj hozzá

lopás autópálya műszaki hiba sértett kerékcsere rendőrségi hírek elkövető trükkös tolvaj Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda