2012. dec 05.

Kátyúkár

írta: surgeon
Kátyúkár

Közelmúltban történt felmérés szerint 100 autósból 29-nek volt már kátyúból származó kára. A jogszabályok szerint a közút kezelőjének a feladata az, hogy az általa kezelt utak biztonságosan járhatóak legyenek. Ennek a feltételnek a közút kezelője sokszor nem tesz eleget.

A károsultnak kell az igényét megfelelően alátámasztania, bizonyítania, míg a károkozó közútkezelőnek adott az a lehetőség, hogy mentesülhessen a kár megtérítése alól.

Kárigény bejelentést mindig az út kezelőjéhez kell bejelenteni, azaz, ahol a kátyú van illetve, ahol a gépkocsinknak baja esett. A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 35. §-a szerint a káreseményt haladéktalanul be kell jelenteni a káresemény helye szerinti közútkezelőhöz a Kátyúkár Bejelentő Lapon. A közútkezelő részéről a kárigény elbírálásának irányadó szempontja egyrészt az, hogy a kátyú okozta veszélyhelyzetre volt-e kihelyezve egyenetlen úttest (KRESZ 76-os ábra) figyelmeztető tábla, másrészt a baleset bekövetkezésének összes körülményeiből következtethetően a közúti közlekedésre vonatkozó szabályok betartása mellett a baleset figyelmes vezetéssel elkerülhető lett volna-e. (ezt sokszor nehéz megítélni, hiszen ez teljesen szubjektív)

katyu.jpg

* i) „Egyenetlen úttest" (76. ábra); a tábla azt jelzi, hogy az úttest a megelőző útszakaszéhoz képest lényegesen rosszabb állapotban van, vagy az úttesten sebességcsökkentő bordákat (küszöböket) alakítottak ki;

Rendőrségi helyszínelés esetén a károsult tulajdonosnak kell beszereznie az erről készült jelentést és fényképeket és megküldeni.

A gépkocsi kijavítása esetén a javítás költségét minden esetben számlával kell igazolni és a kiszerelt alkatrészeket meg kell őrizni, hogy a kárszakértő megtekinthesse. Célszerű azonban a javítással a kárszakértőt megvárni. A kárbecslés meghiúsulása esetén kárigény nem érvényesíthető.

kozlekedesijog.hasznalni.png

Javasoljuk, hogy ha a kára nagyobb mint egy új gumi ára forduljon szakszerű segítséghez, ne próbálja egyedül felvenni a felkészült hatóságokkal felvenni a harcot.

 

A bejelentéshez  a következő okmányokat kérik:

- a kárt, eseményt bejelentő személyi igazolványa,
- gépjárművet vezető vezetői engedélye,
- a gépjármű forgalmi engedélye,
- a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás igazolása,
- ha nem a tulajdonos a bejelentő, akkor meghatalmazás,
- nyilatkozat casco biztosításról (nem feltétel).

 

A bejelentésnél kell közölni:

- az esemény idejét, pontos helyét /kerület, út, tér, házszám stb...
- milyen körülmények között, mi történt,
- a sérülés, kár becsült mértékét.
- a káreseményt, illetve annak bekövetkezését helyszínen észlelő tanuk adatait /név, lakcím/,
- hatósági (rendőrségi) intézkedést lezáró hivatalos feljegyzést, jegyzőkönyvet, határozatot
- fényképfelvételt a káresemény helyszínéről.

A káreseménynél sérült alkatrészeket meg kell őrizni a kárrendezés végleges befejezéséig

 

 

Szólj hozzá

baleset kár vezetés közút kátyúkár káty közút kezelője kárigény elbírálása