Közlekedési jog

Tudjon meg mindent a közlekedési büntetőjog és szabálysértésekkel kapcsolatban Dr. Janklovics Ádám közlekedési ügyvéd által!

2017. már 05.

A behajtani tilos tábla kitépésével megváltoztatták a forglami rendet

írta: surgeon
A behajtani tilos tábla kitépésével megváltoztatták a forglami rendet

közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény

Jó poénnak gondolták, hogy megfordítanak egy Behajtani tilos táblát. Annyira részegek voltak, hogy végül ennél is nagyobb butaságot csináltak.

ja_logo_light_gold.jpg

Dani és Sanyi egy hétköznapi nyárestén egymásba karolva indultak szálláshelyükre a Balaton-parti település diszkójából. Előtte helyi kamaszokból álló társasággal ittak késő délutántól, ám a kiszemelt lányok végül nemet mondtak, így 11 körül magukban baktattak hazafelé – így indul a közlekedési ügyek bírósági utóéletét bemutató sorozatunk eheti sztorija.

Nem fordult a tábla, Sanyi rázuhant a motorháztetőre

Szűkös egyirányú utcában próbáltak haladni a kétoldalt parkoló autók között, amikor egy kereszteződéshez érve belekötöttek az ott álló Behajtani tilos táblába. Némi tanakodás után úgy döntöttek, poénból 180 fokkal elfordítják a piros-fehér lemezt.

Az erősebb testalkatú Dani felajánlotta ivócimborájának, hogy álljon fel a vállára, úgy eléri a táblát. Sanyi taposta a tenyerét, majd a vállára térdelt, de csak hosszú szerencsétlenkedés után sikerült barátja vállára felállni, ám a lemez nem mozdult. Addig erőlködött, mígnem lezuhant haverja válláról, éppen a mellettük parkoló BMW motorháztetejére. Valószínűleg a sok piától, de nem nagyon fájlalta semmijét, bár az autó csúnyán behorpadt, nem riasztott be, így módosítottak a terven.

Ha már nem sikerült megfordítaniuk, úgy döntöttek, tőből szedik ki a táblát. Jött-ment pár ember a közelben a mintegy 15 percig tartó akciójuk alatt, de senki nem szólt rájuk, így végül sikerült kirángatniuk a fémcsövet a helyéről.

Éppen arra sétált két rendőr

Ahogy mondani szokták, mint akik jól végezték a dolgukat, lefektették a táblát a földre, és irányba vették a nyaralás idejére bérelt apartmanjukat. Abban az órában kevés autó közlekedett a környéken, de egyértelmű, hogy súlyos balesetveszélyt idéztek elő hülyeségükkel.

Nagyon messzire nem jutottak, pár száz méterrel arrébb belebotlottak két nyugisan sétáló rendőrbe. Az egyenruhásoknak fogalmuk sem volt, hogy mit tett pár perccel korábban a két fiú, csak az lett számukra egyértelmű, hogy csont részegek. Ezért igazoltatták őket.

rendőr620x414

Illusztráció

Simán megúszhatták volna a rendőrök részéről rutin ellenőrzésnek indult okmányátnézést, de az alkohol, vagy a gyávaság miatt, szinte egymás szavába vágva elmesélték a Behajtani tilos tábla kiszedését. Valószínűleg még ekkor sem fogták fel tettük súlyát, sima csínytevésnek gondolták. A rendőrök azonban onnantól másként álltak hozzájuk, bevitték őket a kapitányságra.

Gyanúsítotti kihallgatás: azt hitték, poén

Több órának el kellett telnie, hogy az elfogyasztott alkohol olyan szinten kiürüljön a szervezetükből, kihallgathassák őket a rendőrök. Nem sokkal később „közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény” elkövetésével, és rongálással gyanúsították meg őket. A tizennyolcadik életévüket még be nem töltött fiúk szülei Janklovics Ádám közlekedési ügyvédhez fordultak, aki a Vezess segítséget kérő olvasóinak is ad jogi tanácsokat.

Mi ez a bűncselekmény?

Jogásznyelven megfogalmazva a közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény eredménye, azaz a magatartás következménye a közúti közlekedés biztonságának veszélye, olyan helyzet, amely nagy valószínűséggel, de nem szükségszerűen magában foglalja a sérelem, baleset bekövetkezésének lehetőségét.

Vagyis ilyen esetekben az a magatartás büntetendő, ami alkalmas veszélyhelyzet előidézésre.

A fiúk a gyanúsítotti kihallgatások, majd a bírósági tárgyalás alatt beismerő vallomást tettek. A tábla kiszedésére nem tudtak érdemi magyarázatot adni, azt mondták, hogy poénnak hitték. Meg ugye részegek voltak.

Milyen ítéletet hozott a bíróság?

Szerencséjükre a gyorsan kiderült csínytevést azonnali tábla visszahelyezés követte, így nem következett be baleset, a BMW-ben keletkezett kárt pedig a szüleik felesben kiegyenlítették. Végül mindketten 6 hónapnyi börtönbüntetést kaptak, amit 1 év próbaidőre felfüggesztettek.

Enyhítő körülményként értékelte a bíróság a beismerő vallomásokat, megbánó magatartásukat, és az anyagi ár gyors megtérítését is. Ugyanakkor a bíróság rögzítette, hogy magatartásukkal a vádlottak olyan helyzetet idéztek elő, „amely megteremtette a mások életének, testi épségének, vagy jelentős anyagi kár bekövetkezésének lehetőségét”.

A bíróság szerint a vádlottak személyére, az eljárás során tanúsított magatartásukra figyelemmel „alaposan feltehető, hogy a büntetés célja a szabadságvesztés végrehajtása nélkül is elérhető”, ezért kaptak próbaidőt a srácok.

a cikk a vezess.hu oldalán is megjelent

Szólj hozzá

közlekedési jogász közlekedési bűncselekmény Dr. Janklovics Ádám közlekedési ügyvéd közlekedési bizotnsága elleni bűncselekmény

A bejegyzés trackback címe:

https://kozlekedesijogasz.blog.hu/api/trackback/id/tr3312315847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása