2014. jan 01.

Ittas vezetés következményei avagy szilveszterkor is zéró tolerancia

írta: surgeon
Ittas vezetés következményei avagy szilveszterkor is zéró tolerancia

Az ittas vezetéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat Dr. Janklovics Ádám a Székely Ügyvédi Iroda  munkatársa foglalja össze!

A zéró tolerancia bevezetése óta ha a járművezető alkoholt fogyasztott és úgy vesz részt a forgalomban, bármilyen kis alkoholszint mérése esetén is –akár egy pohár bor elfogyasztása- eljárást indítanak és büntetésre számíthat.

A hatályos büntető törvénykönyvünk szerint, ha valakinek a szervezetében az alkoholszint meghaladja a 0,5 ezreléket minden esetben a helyszínen elveszik a járművezető jogosítványát és büntetőeljárást indítanak. A vezetői engedély elvételéről átvételi elismervényt ad az intézkedő rendőr, aki gondoskodik arról is, hogy a jogosítvány az illetékes okmányirodába eljusson.   Ha a szonda vagy a véreredmény 0,5 alatt marad  „csupán” szabálysértési eljárás indul.

logo másolata.jpg

Fő szabály szerint a vezetési jogosultság a büntetőeljárás jogerős befejezéséig tart.

Az alkoholos befolyásoltság fennállása és mértéke orvosszakértői kérdés és feladat.  A pontos mértéket hitelesített szonda, 2 vérvétel, vagy egy vérvétel és egy vizelet vétel alapján tudják megállapítani.

A véralkoholértékek a vérvétel időpontjára érvényesek és a cselekmény általában megelőzi a vérvételt, ezért a cselekmény elkövetése idején fennálló alkoholos befolyásoltságra visszaszámolással lehet következtetni. A visszaszámolással kimutatható a ráívás vagy az utólagos szeszesital fogyasztás ténye is.

Az alkoholos befolyásoltság megállapításánál a következő határértékeket kell figyelembe venni Országos Igazságügyi Orvostani Intézet 13. számú módszertani levele alapján:

0,2-ig = az alkoholfogyasztás nem bizonyított,
0,2-0,50 között = ivott, de alkoholosan nem volt befolyásolt,
0,51-0,80 között = igen enyhe,
0,81-1,50 között = enyhe,
1,51-2.50 között = közepes,
2,51-3,50 között = súlyos,
3,51 felett = igen súlyos fokú az alkoholos befolyásoltság.

Az Btk. külön tényállásként kezeli azokat az eseteket, amikor valaki nem ivott, de „vezetési képességre hátrányosan ható szer” hatása, azaz drog vagy gyógyszer hatása alatt áll. A járművezetés bódult állapotban büntetési tételei megegyeznek az ittas járművezetéssel. Aki tehát a jövőben bedrogozva és részegen vezet, azt külön-külön büntetik meg a két tényállásért, azaz halmazati büntetést kap.

A leggyakrabban pénzbüntetés mellett meghatározott ideig tartó járművezetéssel eltiltással is számolni kell a felelőtlen sofőrnek.

 

Szólj hozzá

rendőr ittas vezetés szilveszter jogosítvány bírság közúti ellenőrzés