2016. dec 17.

Karácsonykor is zéró tolerancia! Az ünnepek alatt se igyál és ne is cuccozz ha vezetsz!

írta: surgeon
Karácsonykor is zéró tolerancia! Az ünnepek alatt se igyál és ne is cuccozz ha vezetsz!

A közlekedésbiztonsági helyzet szempontjából  december utolsó hete rendkívül kockázatos. A fél ország útra kel. A román, szerb, és más nemzetek vendégmunkási Magyarországon keresztül haladnak át hazájuk felé. 

Janklovics Ádám közlekedési ügyvéd szerint egész évben sokan ülnek ittas vagy bódult állapotban volán mögé, Szilveszter közeledtével azonban minden évben tovább nő a részeg sofőrök száma az utakon.

A sofőrök egy része nem veszi tudomásul a megváltozott időjárási és út viszonyokat. A sokszor súlyos következményekkel járó tragédiák egy részét ittas sofőrök okozták. Az ittas járművezetők mellett a bódult vezetők is veszélyt jelentenek a közlekedés biztonságára, és más személyek testi épségére.

Bármennyire is zéró tolerancia van érvényben az ittas vezetéssel kapcsolatban, mégis sokan döntenek úgy, hogy megkockáztatják a dolgot, és beülnek a volán mögé.

ja_logo_light_gold.jpg

Az ügyvéd által vezetett saját statisztikája szerint szinte kivétel nélkül férfiak ülnek részegen volán mögé; kétszer kisebb az esélye annak, hogy részeg nő okoz közúti balesetet. „A legkockázatosabb korosztály a 21–24 év közöttiek, akik kétszer több halálos balesetet okoznak részegen, mint például a 18–20 vagy 25–64 év közöttiek.

Közismert, hogy a szeszesital fogyasztás hatására nő a reakcióidő, kedvezőtlenül változik a veszélyérzékelő és elhárító képesség, s az alkohol a látóidegekre is rendkívül hátrányosan hat. Az ittas járművezetés nem csak Magyarországon, hanem egész Európában kiemelt közlekedésbiztonsági probléma. Az Európai Unióban a gyorshajtást követően az ittas járművezetés számít a halálos kimenetelű közlekedési balesetek legfőbb okának, mely veszélyességét fokozza, hogy az ittas vezetők többsége általában a megengedett sebességet is túllépi. Becslések szerint az EU útjain közlekedő járművezetők mintegy 2-3 %-a ittasan vesz részt a közúti forgalomban, s a közlekedési balesetben életüket vesztett járművezetők halálát 30-40 %-ban az alkoholos befolyásoltság okozza.

A marihuána egy erősen halucinogén anyag, és vezetés közbeni fogyasztása - habár megnyugtathatja a vezetőt -, megváltoztatja az ítélő képességünket, ami balesetkehez, sérülésekhez vezethet.
Az izgatószerek, mint például a crack, kokain és metamfetaminok, szintén befolyásolják a vezetőt. Ezeknek a drogoknak a hatása alatt a tárgyak homályosnak, vagy feltűnőnek tűnhetnek.
Bizonyos gyógyszereknek van egy időkeretük, mialatt kifejtik tudatmódosító hatásuk. Egyes szerek hatásai már öt percen belül jelentkeznek, ilyen például a marihuána is. Az izgatószereknél a hatás szinte azonnali, ezek a drogok 5 percen belül kifejtik teljes hatásaikat, melyek akár 6-5 óráig is tarthatnak mennyiségtől függően.

Közlekedési jogra szakosodott ügyvédként általános tapasztalatom szerint az ittas és a bódult vezetők járművezetéstől eltiltás mellett minden esetben pénzbüntetésre, vagy közérdekű munka büntetésre számíthatnak. Abban az esetben, ha nem csupán járművezetés bódult állapotban történik, hanem ezzel összefüggésben valaki nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenved vagy meghal közlekedési ügyvédi tapasztalatom szerint letöltendő szabadságvesztésre ítéli a bíróság.

 

Szólj hozzá

ügyvéd karácsony ittas vezetés bódult vezetés