2014. júl 27.

Ittas kerékpározásért nem büntet a rendőr

írta: surgeon
Ittas kerékpározásért nem büntet a rendőr

Ittas kerékpározás körüli Kresz bizonytalanság

A2014. júliusi Kresz módosítást követően a főutakon is lehet kerékpározni alkoholfogyasztás után, amennyiben a biciklista biztonságos vezetésre képes állapotban van - derül ki a KRESZ-t módosító rendeletből, amely a Magyar Közlönyben jelent meg. A kerékpárosokat ezután nem lehet megbírságolni alkoholfogyasztás miatt, főúton és mellékúton sem. A változás előtt, akinek a szervezetében 0,50 gramm/liter véralkohol-, illetve 0,25 milligramm/liter levegőalkohol-koncentrációnál magasabb értéket mutattak ki, az főútvonalon közlekedve 30 ezer, míg mellékúton 10 ezer forint büntetést fizetett.

kerekpar.jpg

A módosítás a nem gépi meghajtású járművek sorából törli a kerékpárt.

A Rendőrség 2014. július 25. napján adott ki sajtóközleményt a kerékpárosok biztonságos vezetésére képes állapotának rendőrségi megítélésével kapcsolatban.

A közlekedési jogra szakosodott Székely Ügyvédi Iroda szerint az ittasság megállapítása minden esetben szakkérdés, mellyel az intézkedő rendőrök nem rendelkeznek.

Az alkoholos állapotban történő kerékpározás komoly veszélyt jelent nemcsak önmagára, hanem minden közlekedőre nézve. Az ittasság ugyanis olyan tudatzavar, amely az elfogyasztott szeszes ital mennyiségétől és minőségétől, valamint az egyén alkoholos tűrőképességétől függően alakul.

Az alkoholos állapot ellenőrzése bonyolult, elsősorban orvosi feladat. Álláspontunk szerint az intézkedő rendőrök saját tapasztalataikon túl nincsenek annak a tudásnak a birtokában, hogy kellő megalapozottsággal tudják eldönteni, hogy az igazoltatott kerékpáros a külső tünetek alapján képes- e a biztonságos közlekedésre vagy sem.

logo másolata.jpg

A bódultság ellenőrzése igen komoly feladat, mert a kábítószer- vagy gyógyszer-fogyasztás külső jelei nem olyan egyértelműek és közismertek, mint az alkoholfogyasztás esetén

Megoldás lehet ilyen esetekben a hiteles légalkohol mérő készülék, vagy a véralkohol-vizsgálat szabályainak alkalmazása, annak érdekében, hogy ne az intézkedő rendőr szubjektív megítélése alapján kerüljön sor a büntetés kiszabására. Kábítószer fogyasztás esetén a gyorsteszt kötelező jellegű alkalmazása indokolt.

27/2010. (OT 14.) ORFK utasítás részletesen foglalkozik az ittasság ellenőrzéséről, az eljárás szabályairól. Így:

A rendőr feladatának ellátása során ittasság ellenőrzést kizárólag a rendszeresített

a)      elektromos alkoholteszterrel (a továbbiakban: alkoholteszter),

b)      Spiratest alkoholkimutató indikátorcsővel (a továbbiakban: alkoholszonda) és

c)      hiteles elektromos légalkoholmérő berendezéssel (a továbbiakban: hiteles mérőeszköz) hajthat végre.

a felsorolás nem említi a külső tünetek alapján történő ittasság ellenőrzését.

A legtöbb európai ország egy meghatározott vér alkohol értékhez -0,5-0,8 között- köti mind a gépjárművezetők, mind pedig a kerékpárosok esetén az ittas vezetés megállapíthatóságát. Ezzel szemben jelen Kresz módosítás visszalépést jelent, hiszen a kötelezően alkalmazható határérték helyett a   szubjektív rendőri megítélés került előtérbe, ami visszaélésekre adhat okot.

A statisztikák alapján a kerékpáros közlekedés ugrásszerűen megnőtt az elmúlt években, a második helyen a kerékpárosok követik el a legtöbb ittas vezetést, és a közúti balesetek igen nagy számában játszik szerepet az ittas kerekezés is.

A számok tükrében jelen módosítás nem egyeztethető össze a zéró tolerancia elvével.   

A módosítást követően nincs semmilyen visszatartó erő a kerékpárosokra nézve.

Jelen módosítás a Székely Ügyvédi Iroda  és a közlekedési jog. hu szakértői szerint nem magalapozott.

 

Szólj hozzá

ittas vezetés kresz ittas kerékpározás kresz változás ittas vezetés ügyvéd ittas vezetés büntetés