2015. nov 14.

Tudtad, hogy mikor alkalmaz a rendőr alkoholszondát?

írta: surgeon
Tudtad, hogy mikor alkalmaz a rendőr alkoholszondát?

Alkoholteszter és alkoholszonda alkalmazása ittas vezetés esetén

Dr. Janklovics Ádám a közlekedési jogra szakosodott Székely Ügyvédi Iroda munkatársa röviden összefoglalja, hogy milyen esetben van lehetősége az intézkedő rendőrnek alkoholszonda alkalmazására. Ezek a legfontosabb szabályok:

Az ittasság ellenőrzését a cselekmény időpontját követően a lehető legrövidebb időn belül, de legkorábban a szeszes ital fogyasztás befejezésétől számított 10 perc elteltével kell végrehajtani. Ennek érdekében az ittasság ellenőrzés megkezdésekor szóban lehetőség szerint nyilatkoztatni kell az intézkedés alá vont személyt, hogy mikor fogyasztott utoljára szeszes italt, fogyasztott-e kábítószert, egyéb kábító hatású anyagot, lelki működést befolyásoló gyógyszert (a továbbiakban együtt: vezetési képességre hátrányosan ható szer).

Alkoholteszter alkalmazására kizárólag a mérési eredményt számszerűen kijelző úgynevezett „aktív” üzemmódban kerülhet sor.

szonda.jpeg

A rendőr közlekedési baleset esetén alkoholteszterrel vagy alkoholszondával köteles ellenőrzi – lehetőleg már a helyszínen, az intézkedés kezdetén – a balesetben részes járművek vezetőit és azokat a személyeket, akiknek magatartása a felelősség megítélésében jelentőséggel bírhat (pl. személyzet, utas, gyalogos).

 Amennyiben az alkoholteszterrel végzett mérés eredménye a 0,5 mg/l légalkoholértéket nem haladja meg, szóban nyilatkoztatni kell, hogy tüdőbetegségben szenved-e, illetve van-e testhőmérséklet emelkedése. Abban az esetben, ha a 25. pont alapján nem áll fenn a vér- és vizeletminta vétel esete, továbbá az alkoholfogyasztás tényét vagy az azzal megvalósított jogsértést szabálysértési eljárásban értékelik, az intézkedés alá vont személyt nyilatkoztatni kell arról, hogy a mérési eredményt elfogadja-e. Amennyiben úgy nyilatkozik, hogy elfogadja, akkor az előző nyilatkozatait és a mérés eredményét az 1. számú melléklet szerinti Nyilatkozat (a továbbiakban: Nyilatkozat) kitöltésével rögzíteni kell. A Nyilatkozat rögzítését követően további mintavételre intézkedni nem kell.

 A Nyilatkozat felvételének nem akadálya, ha az intézkedés alá vont személyen kívül csak egy intézkedő rendőr van jelen.

Abban az esetben, ha az intézkedés alá vont személy 9. pont szerinti mérési eredményt nem fogadja el (a Nyilatkozatot nem írja alá), szóban nyilatkoztatni kell arról, hogy hajlandó-e magát alá vetni hiteles mérőeszközzel történő vizsgálatnak. Ha úgy nyilatkozik, hogy hajlandó, hiteles mérőeszközzel történő mérésre kell intézkedni. Ennek érdekében az intézkedés alá vont személyt kilélegzett levegő hiteles mérőeszközzel történő megvizsgálása érdekében elő kell állítani, kivéve, ha a mérőeszköz az ellenőrzés helyszínén rendelkezésre áll.

Amennyiben az alkoholteszterrel végzett mérés eredménye a 0,5 mg/l légalkohol értéket meghaladja, az intézkedés alá vont személyt szóban nyilatkoztatni kell arról, hogy hajlandó-e magát alá vetni hiteles mérőeszközzel történő vizsgálatnak, továbbá arról, hogy szenved-e tüdőbetegségben, vagy van-e testhőmérséklet emelkedése. Abban az esetben, ha hajlandó magát a vizsgálatnak alá vetni és nyilatkozata szerint nem szenved tüdőbetegségben és nincs testhőmérséklet emelkedése, hiteles mérőeszközzel történő mérésre kell intézkedni. Ennek érdekében az intézkedés alá vont személyt a vizsgálat érdekében elő kell állítani, kivéve, ha a mérőeszköz az ellenőrzés helyszínén rendelkezésre áll.

Az alkoholfogyasztás és az alkoholos befolyásoltság igazságügyi orvos-szakértői vizsgálatáról és véleményezéséről szóló Országos Igazságügyi Orvosszakértői Intézet 13. számú módszertani levelében foglaltak figyelembe vételével az alkoholteszter 0,10 mg/l légalkohol értéket meg nem haladó mérési eredménye orvos-szakértői szempontból nem értékelhető, ezért ilyen esetben a Nyilatkozat felvételére, további mintavételre, figyelmeztetésre, helyszíni bírságolásra, feljelentésre, illetve szeszes ital fogyasztásából származó alkohol szervezetben való jelenléte miatt a vezetésre jogosító okmány helyszíni elvételére csak akkor kerülhet sor, ha egyéb bizonyíték (pl. járművezető nyilatkozata, tanúvallomás) áll rendelkezésre.

Amennyiben az alkoholszondával végzett ittasság ellenőrzés eredménye pozitív, az intézkedés alá vont személyt szóban nyilatkoztatni kell arról, hogy szenved-e tüdőbetegségben, vagy van-e testhőmérséklet emelkedése. Abban az esetben, ha nyilatkozata szerint nem szenved tüdőbetegségben és nincs testhőmérséklet emelkedése, a 12. pontban foglaltak szerint kell eljárni

Alkoholteszterrel vagy alkoholszondával végzett ittasság ellenőrzés esetén az ellenőrzés időpontját és a mérés számszerű eredményét, illetve az elszíneződés mértékét a feljelentésben minden esetben rögzíteni kell.

 

 Hivatkozás: 27/2010. (OT 14.) ORFK utasítás az ittasság ellenőrzéséről

Szólj hozzá

ittas vezetés alkoholszonda közlekedési jog székely ügyvédi iroda Alkoholteszter