2015. okt 25.

Összefoglaljuk a közlekedési bűncselekmények változásait

írta: surgeon
Összefoglaljuk a közlekedési bűncselekmények változásait

A 2013 július elsejétől sokkal szigorúbb büntetésre számíthat, aki ittasan vezet, de az jár a legrosszabbul, aki ivott és valamilyen egyéb tudatmódosító szert is fogyasztott vezetés előtt, mert őt halmazati büntetéssel sújtják. Összegyűjtöttük a legfontosabb változtatásokat.
Az új Büntető törvénykönyv (Btk.)  jelentős változásokat hozott a közlekedési bűncselekmények terén is. A leglényegesebb az ittas vezetés fogalmának pontosítása és szigorítása, amire a jogalkotók szerint azért volt szükség, mert sok esetben nehéz, néha lehetetlen volt a bűncselekmény bizonyítása a jelenlegi normák szerint. 

Közeledünk a tényleges zéró tolerancia felé

Az új Btk. szerint, ha valakinek a szervezetében az alkoholszint meghaladja a 0,5 ezreléket-amit nagyon könnyű elérni, elég hozzá 2 pohár bor, vagy egy korsó sör elfogyasztása - minden esetben a helyszínen elveszik a járművezető jogosítványát és büntetőeljárást indítanak ellene. Korábban ez a határ 0,8 ezrelék volt.

Természetesen az alkoholtűrő-képessége mindenkinek különböző, egy pohár bor elfogyasztása másként hat egy 55 kilós nőre és egy 100 kilós férfira. Ezt a jelenlegi szabályozás figyelembe is vette, de egyben kibúvót is jelentett, ugyanis a bíróság dönthette el, hogy egy ittas vezetésen kapott sofőr képességeit mennyire befolyásolta a hátrányosan a korábban elfogyasztott alkohol.

2013. július elsejétől ha valakinek 0,5 ezreléknél többet mutat a szonda  vétséget követ el, ha balesetet is  okoz, az már bűncselekmény.
„Az ügyvédek egy jó védekezési stratégia kialakításával eddig eredményesen tudták bizonygatni, hogy ügyfelük vezetési képességét nem befolyásolta hátrányosan az alkohol. Az új szabály értelmében a jövőben nem kell a bíróságnak az egyéni befolyásoltságot vizsgálnia, mérlegelés nélkül ittasnak kell tekinteni azt, akinek a szervezetében a véralkohol szintje a 0,5 ezreléket meghaladja.” - foglalta össze az új szabályozás lényegét Dr. Janklovics Ádám, a Székely Ügyvédi Iroda munkatársa.

Ez a gyakorlatban azt fogja jelenteni, hogy júliustól megszűnik az ügyvédek mozgástere, és a bíróságok mérlegelési lehetősége, ugyanis az új Btk. egyértelműen meghatározza, hogy kit tekint ittas állapotban lévőnek: „a 236. és a 238. § alkalmazásában ittas állapotban lévő személy az, akinek a szervezetében 0,50 gramm/liter ezrelék véralkohol-, illetve 0,25 milligramm/liter ezrelék levegőalkohol-koncentrációnál nagyobb értéket eredményező szeszes ital fogyasztásából származó alkohol van.”

Ittasan vagy bódultan, nem mindegy

Korábban a járművezetés ittas állapotban szabályai között szerepelt a „bódult állapot”, ám ezt már önállóan szabályozza az új Btk. Az elkövetési eszközei, elkövetők, a büntetési tételek megegyeznek az ittas vezetés szabályaival. Pontosan nem lehet felsorolni, és meghatározni, hogy melyek a vezetésre hátrányosan ható szerek - kábítószer, kábítószernek nem minősülő kábító hatású anyag vagy szer.

Minden esetben szakértő állapítja meg, hogy az elkövető szervezetében milyen anyag volt jelen és milyen mennyiségben, illetve ebből a szakértő következtethet arra, hogy a vezetési képességre hátrányosan hatott-e a szer. Dr. Janklovics Ádám szerint a legfontosabb gyakorlati változás az, hogy mivel a bódult állapot külön kategóriába került, így halmazati büntetést járhat azért, ha valaki alkoholt és egy egyéb tudatmódosító szert is fogyasztott vezetés előtt.

Júliustól már a forgalom előtt megnyitott magánutakon is szondáztathatnak, tehát akkor is ugrott a jogsi, ha valakit egy parkolóban, vagy benzinkúton kapnak ittas vezetésen.
A cikk az origo oldalán is megjelent
Szólj hozzá

ittas vezetés közlekedési bűncselekmény székely ügyvédi iroda közlkedési baleset