2014. nov 02.

Közlekedési baleseti kártérítés

írta: surgeon
Közlekedési baleseti kártérítés

Diszkóbalesetben is érvényesíthető?

Kevesen gondolnák, de egy tipikus "diszkóbalesetben" is minden a balesetben  megsérült utas kártérítési igényt érvényesíthet a biztosítónál. Ugyanígy, ha a család utazik, a megsérült, rosszabb esetben családtagot ért halálos baleset után a többi családtag - nyilván az okozót kivéve - érvényesíthet jelentős kárigényt. Ez esetben a saját kötelező biztosító fizet. Az okozó azonban nem érvényesíthet sem saját maga, sem a családtagja után kártérítési igényt.

logo másolata.jpg

Mi az a súlyos sérülés?

A kártérítés során a büntetőjogi szempontból súlyosnak minősülő (és emiatt büntetőeljárást eredményező) sérülések jelentősek. Ez legegyszerűbben úgy fogalmazható meg, hogy amennyiben testünk 300 csontjának akár a legkisebbike is megreped, már büntetőjogi szempontból súlyos sérülésről beszélünk.

Ki fizeti a kártérítést?

A 190/2004. számú kormányrendelet értelmében a kötelező biztosító kötvényenként köteles a dologi kárért félmilliárd, a személyi sérülés miatt járó kárért 1.6 milliárd forintig helytállni. Igen, kötvényenként.

Nyilván az elkülönített összeg maximumához közelítő kifizetés extrém esetekben jöhet szóba, azonban nem ritka a többmilliós kártérítés egy kéz- vagy lábtörés esetében sem.

Mekkora összegre számíthatok a baleseti kártérítésből?

A jó ügyvéd erre csak annyit tud mondani: attól függ. A kárigény nagyon fontos, hogy részletekbe menő, mindenre kiterjedő, reális, de mégis ehhez képest bátor legyen. Fontos, hogy mennyi volt a sérült bejelentett jövedelme, és mennyi ideig nem tudott dolgozni, esetleg nem is tud a későbbiekben sem a szakmájában elhelyezkedni a közlekedési balesetből származó sérülés jellege miatt.

De további elemek is jelentősek! A bírói - és ezáltal a biztosítói - gyakorlat szerint is fizetnek olyan kárigényelemekre, amelyekre egy baleseti kártérítési jogban járatlan károsult nem is gondol.

Amennyiben kórházban kell feküdnie egy ideig, a biztosító fizeti az ún. figyelmességi csomagot, amit nyilván a lábadozás elősegítése érdekében a hozzátartozók, barátok biztosítanak.

Milyen okokból kifolyólag kérhetek kártérítést?

Újság, könyv igen, paraszolvencia nem

Fizeti továbbá a kulturális többletköltséget, az unaloműző könyvek-magazinok miatt. Egy fillért sem fizetnek azonban a köztudottan jelen lévő paraszolvencia megváltására. A kárigény kimunkálását szerencsés szakemberre bízni.

Mennyi idő alatt lesz pénz az kártérítési ügyből?

Az ilyen ügyek jellemzően igen lassan haladnak, ennek két oka van. Az egyik, hogy a biztosító - érthető okokból - meg kívánja várni a teljes gyógyulást, vagy maradandóság esetén az állapot stagnálóvá fordulását, hogy a kár pontosan felmérhető legyen.

A biztosító rendszerint saját szakértőivel is megvizsgáltatja a károsult egészségi állapotát ugyanúgy, mint életkörülményeit, ha erre a kárigényben hivatkozás történt.

A másik ok, hogy mindkét fél egybehangzó érdeke a peren kívüli megegyezés. Ez nyilván egy folyamat, amely a kárigénnyel kezdődik, és a kifizetéssel ér véget. A biztosító közben bekéri úgy az orvosi iratokat, mint például a közlekedési balesetből származó jegyzőkönyveket, a vádiratot az okozó ellen, amivel a jogalapot már általában tisztázottnak tekinti.

A büntetőeljárás azonban önmagában sem rövid, ezzel meghosszabbítva a kárrendezést is.

Személyi sérülés kártérítés módja és mértéke

Vagyoni kártérítés

Vagyoni kártérítés esetén lehetséges egyösszegű vagy életjáradék, illetve ezeknek a kombinációja is. Egyösszegű kártérítést az elszenvedett károk esetén érdemes kérni, a jövőbeni felmerülő károkra érdemes járadékot érvényesíteni, amelyet szintén egy összegben is lehetséges megváltani.

Nem vagyoni kártérítés

Nem vagyoni kártérítés esetén bírói gyakorlat alapján nagyon sok szempontot vesznek figyelembe, azonban elmondható, hogy egy súlyos személyi sérüléses kár esetén nem ritka akár a 10 milliós nagyságrendű kártérítés sem pl. teljes rokkantság esetén.

Mint az élet más területein, itt is igaz, hogy amit nem kérünk, azt önként csak nagyon ritkán adják. Éppen ezért ha a kártérítési eljárás során Önnek már a kezdetektől szakszerű segítsége van, aki olyan dolgokra, és kártérítési tételekre is gondol, amelyekkel Ön esetleg nem számol, számottevően magasabb kártérítési összegre is számíthat, nem beszélve arról, hogy egy tapasztalt segítő a kárrendezési folyamatot is lényegesen meggyorsíthatja, hiszen tudja, hogy mit kell kérni, és ahhoz milyen iratokat kell benyújtani.

Szólj hozzá

kár kártérítés baleseti kártérítés baleseti ügyvéd