2014. júl 18.

Ittas és dorogos vezetők a Balaton Soundon

írta: surgeon
Ittas és dorogos vezetők a Balaton Soundon

ittas vezetők kiszűrése

A Balaton-parton szolgálatot teljesítő rendőrök kiemelt figyelmet fordítottak a Zamárdiban tartott Balaton Sound idején az ittas vezetők kiszűrésére. Fokozott rendőri jelenlétre számíthattak a partyzó fiataloknak Zamárdi és Siófok környékén az utakon. A rendőrök a szonda mellett úgynevezett gyorstesztet is alkalmaztak annak kiszűrésére, hogy a vezető nem áll a vezetési képességre hátrányosan ható szer hatása, azaz drog vagy gyógyszer hatása alatt.

Sok fiatal nincs tisztában az ittas és a bódúlt állapotban elkövetett járművezetés következményeivel mondja Dr. Janklovics Ádám a közlekedési ügyekre szakosodott Székely Ügyvédi Iroda munkatársa.

Sokan a buli kedvéért ülnek úgy autóba, hogy előtte ittak, vagy más bódító hatású szert fogyasztottak, gondolván azt , hogy úgysem hat rám az alkohol, nem vagyok részeg…..

A zéró tolerancia bevezetése óta, ha a járművezető alkoholt fogyasztott és úgy vesz részt a forgalomban, bármilyen kis alkoholszint mérése esetén is –akár egy pohár bor elfogyasztása- eljárást indítanak és büntetésre számíthat. Ha valakinek a szervezetében az alkoholszint meghaladja a 0,5 ezreléket minden esetben a helyszínen elveszik a járművezető jogosítványát és büntetőeljárást indítanak. A vezetői engedély elvételéről átvételi elismervényt ad az intézkedő rendőr, aki gondoskodik arról is, hogy a jogosítvány az illetékes okmányirodába eljusson.  

logo másolata.jpg

Ha a szonda vagy a véreredmény 0,5 alatt marad  „csupán” szabálysértési eljárás indul, ebben az esetben a jogsi megmarad, de a kiszabott fix összegű pénzbírságot minden esetben kötelező megfizetni.

Az Btk. külön tényállásként kezeli azokat az eseteket, amikor valaki nem ivott, de „vezetési képességre hátrányosan ható szer” hatása, azaz drog vagy gyógyszer hatása alatt áll. A járművezetés bódult állapotban büntetési tételei megegyeznek az ittas járművezetéssel. A vezetési képességre hátrányosan ható szer fogalmát maga a törvény pontosan nem határozza meg. A jogalkotó azonban kiemeli az alkoholt e bűncselekményi tényállásból, noha az is a vezetési képességre hátrányosan ható szer, de mivel az önálló tényállás alapján büntetendő, ebbe a körbe nyilvánvalóan nem tartozhat. A vezetési képességre hátrányosan ható szer alatt természetes vagy mesterséges úton előállított kémiai vegyületet vagy anyagot kell értenünk, amely az alkoholhoz hasonló hatásokat idézhet elő. E körből az élettani reakciók közül elsősorban azokat kell kiemelni, amelyek a járművezető morális gátlásait feloldják és egyéb fiziológiás hatásokkal együtt a biztonságos közlekedést veszélyeztetik. A bírói gyakorlat alapján leggyakrabban előforduló anyagok közt a gyógyszerek és kábítószerek mellett a különféle festékek, spray-k, ragasztók is megtalálhatók.

A leggyakrabban pénzbüntetés mellett meghatározott ideig tartó járművezetéstől eltiltással is számolni kell a felelőtlen sofőrnek mondta Dr. Janklovics Ádám.

Szólj hozzá

ittas vezetés zéró tolerancia közlekedési ügyvéd bódúlt vezetés vezetési képesség ittas vezetés ügyvéd székely ügyvédi iroda