2014. feb 23.

30 napon belűl bíróság elé állnak az ittas vezetők!

írta: surgeon
30 napon belűl bíróság elé állnak az ittas vezetők!

Az elmúlt egy évben jelentősen megnőtt a bíróság elé állítással zárult ügyek száma az ittas járművezetés tekintetében. Dr. Janklovics Ádám a közlekedési ügyekre szakosodott Székely Ügyvédi Iroda munkatársa szerint az ittas járművezetés esetében a megváltozott törvényi tényállása miatt szinte valamennyi ügy alkalmas a gyorsított eljárásra,  azaz a bíróság elé állításra. Ahogy arról korábban már írtunk az ittas vezetésnél már nem a sofőr alkoholos befolyásoltságát kell bizonyítani, hanem csupán azt, hogy az ittas vezető szervezetében meghatározz mennyiségű alkohol volt.

Ez azt jelenti, hogy ha az ittas vezetőt tetten érik, azaz vezetés közben vonják rendőri intézkedés alá, és rendelkezésre állnak a bizonyítékok, azaz 

  • rendőri jelentés,
  • az ittasságot kimutató szonda, vér, vagy vizelet vételi  jegyzőkönyv, 
  • a mérési eredményt  megerősítő  igazságügyi orvosszakértői  vélemény,
  • gyanúsított (beismerő) vallomása

akkor a sofőrt az első  gyanúsítotti kihallgatása után, azaz a gyanúsítás közlésétől számított 30 napon belül bíróság elé állítják.
Ilyen ügyekben kötelező  a jogi képviselet. Amennyi a sofőrnek  nincs meghatalmazott ügyvédje, úgy a rendőrség, vagy az ügyészség hivatalból rendel ki védőt.

logo másolata.jpg

Dr. Janklovics Ádám szerint a bíróság elé állítás jogintézménye a gyanúsítottak számára kedvező eljárás, hiszen a legtöbb esetben az ittas vezető jogosítványát a helyszínen bevonják a rendőrök, és azt az eljárás jogerős befelyezéséig, ha nincs különös méltánylást érdemlő ok nem adják vissza. A hibázó sofőröknek nem kell hosszú hónapokig, rossz esetben akár évekig bizonytalanságban élniük, hogy megtudják mikor kapják vissza jogosítványukat, és milyen egyéb büntetést -pénzbüntetés, közérdekű munka- szab ki a bíróság.

A gyorsított eljárásnak nagyobb  a visszatartó ereje is: aki ittasan vezet rövid időn belül bíróság előtt néz szembe tettével.

Szólj hozzá

ügyvéd bíróság ittas vezetés dr. Székely Ügyvédi Iroda bíróság elé állítás