2014. jan 26.

Ügyvédi tanácsok közúti baleset esetén!

írta: surgeon
Ügyvédi tanácsok közúti baleset esetén!

Legelőször ellenőrizzük, hogy történt-e személyi sérülés, segítségre szorul-e. Ha a közúti baleset bekövetkezésének az oka tisztázható, és a sikerül megállapodni a felelősség kérdésében is nem szükséges a rendőrség tájékoztatása, bevonása.  Jellemzően kisebb mértékű anyagi káros baleset esetén  az európai baleseti bejelentő lap („kék-sárga”) kitöltésével a baleset körülményei rögzíthetők, amely segítségével a kárrendezés eredményesen lefolytatható.  – mondta Janklovics Ádám a Székely Ügyvédi Iroda jogásza 

  • Ha Ön a károkozó jelentse be a kárt 5 munkanapon belül saját biztosítójánál,
  • Ha Ön a károsult, kárigényét a káreseményt követő 30 napon belül be kell jelentenie a károkozó biztosítójánál.
  • Ha a károkozó külföldi állampolgár volt, a kárt a Mabisz bármelyik tagbiztosítójánál bejelentheti. Saját érdekében fontos feljegyezni a károkozó külföldi felelősségbiztosítójának nevét, a birtokában

Ha az anyagi kár nagyobb mértékű, személyi sérülés törtét továbbá a baleset körülményei és/vagy a felelősség nem állapítható meg egyértelműen, mindenképp rendőri intézkedés igénybe vétele javasolt. Az intézkedés folyamán hozott határozatban a kárrendezéssel kapcsolatos vitás kérdések tisztázásra kerülnek.

logo másolata.jpg

Ha rendőri intézkedés történik a közúti balesettel kapcsolatban : a rendőri helyszínelés során csak és kizárólag olyan jegyzőkönyvet írjon alá, amelyeket előzőleg elolvasott és amelyek pontosan tartalmazzák a nyilatkozatát. Jogában áll az intézkedő rendőröket a helyszínen található nyomokról, vagy fellelt tanúk nevéről jegyzőkönyv felvételére kérni, és mindazt kérhetjük jegyzőkönyvbe venni, amit a baleset során fontosnak találunk.

Ügyvédi tipp közúti baleset esetén:

  • A rendőrségi helyszínelés során ügyeljen arra, hogy a helyszínelők pontosan és alaposan rögzítsék a történteket! Készítsen Ön is fényképfelvételeket a helyszínen!
  • Amennyiben kívülálló személy látta a balesetet, kérje el nevét, elérhetőségét, és adja át a kiérkező rendőrnek!

Megkönnyítheti helyzetét a későbbi eljárás során, ha a baleset helyszínén fényképeket készít, rögzíti a történteket, a helyszínt, illetve a gépjárművek helyzetét. Tanúk adatainak felvétele (ha voltak a helyszínen) szintén segítségére lehet a bizonyítás során. Ezen bizonyítékok megléte jelentősen meggyorsítja a kárrendezés folyamatát.

 

Szólj hozzá

ügyvéd baleset biztosító közúti baleset közlekeséi jog